Upustila sam se u avanturu ostavljanja zimnice
Ovoga leta sam rešila da se upustim u avanturu ostavljanja zimnice bez konzervansa.
Imam jednu malu knjigu koju je napisala Dr Nada Jokić Stefanović pod naslovom "ZIMNICA"-bez upotrebe hemijskih sredstava. Knjigu sam kupila pre 11 godina, ali .pošto sam bila radno angažovana do sada nisam imala dovoljno vremena da se tome uistinu i posvetim.
Iskreno, bila sam malo skeptična, da bez konzervansa i ostalih hemijskih sredstava zaista zimnica može da se sačuva.
Pošto mi je kompot od bresaka izuzetno lepo ostao do sada,latila sam se i ostalih đakonija.Pekmeza, kompot od krušaka,krastavci. Danas su na redu bile paprike, obarene u rastvoru: sirće,voda, esencija, so, šećer i ulje, malo bibera u zrnu.To je to, ništa više.
Zatvorila sam tegle sa poklopcima koji se hermetički zatvaraju i čekam tri-četiri dana, ako se voda ne zamuti, znači da sam uspela i sa paprikama.
Pitam se da li to ima veze i sa vodom,što mi zimnica ostaje,pošto sam koristila filtriranu vodu iz Nobel aparata.
09/06,2011, at 22:23
Visit anam
Šećer i so su konzervansi. Važno je da svi sudovi budu besprekorno čisti, i da je voće i povrće zdravo. Držim pesnice da ti uspe...
Još kad bi mogla da nabaviš i povrće koje je neprskano...
09/06,2011, at 19:45
Visit zvezdatvoja
Cekaj koji dan jos...Ja sam ove godine spremila samo dzem od kajsija, bez konzervansa...jos uvek je ok:))
Jos uvek nemam vremena za ostalo